Mitä kannattaa ottaa mukkaan ko lähtee mettään? Ensimmäisenä tietysti mieleen putkahtavat issoimmat kantamukset, kuten teltta ja makkuupussi, sekä ruokaa ja jokin astia missä keittää vettä, ellei aio itse raahata juomavesiä mukana. Metässä tarvittee kuitenki reissun kestosta riippuen niin paljon enemmän tavaraa kuin mitä ensimmäisellä ajatustuntumalla voisi arvata.

Ja kyllä, kuulen jo kun usseimmat teistä huutelevat mielessään: Minulla ainakin tuli ensimmäisenä mieleen puukko, se kun on niin metsässä selviää aina! Rauhottukaapa, te tosielämän MacGyverit, puukko on visusti mukana listassa.

Noh pistetään tähän nyt sitte listaus perusteluineen, muistakaa, että alueestakin riippuen pitää miettiä mitä ottaa mukkaan, myös vuodenaika vaikuttaa mukaanotettaviin varusteisiin.


VARUSTELISTA

Teltta

Jos haluaa nukkua suojassa hyttysiltä ja muilta ötököiltä, on teltta hyvä matkavaruste jokaiselle eräjormalle, joka ei suosi autiotupia. Kerrottakoon myös, että suosituimmilla patikkareiteillä autiotuvat saattavat olla täynnä syksyyn asti. Jos aikoo nukkua autiotuvassa, on teltta silti hyvä turva.

Makuupussi

Makuupussi on tärkeä lämmöntakaaja, etenkin syksyllä/talvella kun ilmat jo viilenevät. Oikeanlainen makuupussi myös säätelee lämpöä samalla tavalla kuin villa, mutta pistelemättä. Kesällä se pitää viileyden sisällä kun sen avaa juuri ennen nukkumaanmenoa, talvella se taas pitää lämmön sisällä  ja kylmän ulkona. Makuupussi on ehdoton niille, jotka tykkäävät nukkua ulkosalla kodassa/laavussa tai ihan tähtitaivaan alla.

Retkipatja

Retkipatja on teltassa/ulkona nukkuvalle erittäin oivallinen pehmuste. Lapissa retkeilevälle se on myös kesäisin tärkeä lämmöneriste, joka pitää routaisen maan kylmyyden poissa nukkujasta. Teltan ja makuupussin tavoin kannattaa retkipatjan valinnassa käyttää järkeä, on olemassa puhallettavia retkipatjoja, silikonipatjoja ja perinteisempiä vaahtomuovisia patjoja. Jokainen on käyttökokemukseltaan erilainen. Ilmatäytteisille retkipatjoille on hyvä muistaa ottaa mukaan myös korjaussarja.

Ensiapulaukku

Ensiapulaukku ja sen sisältö kannattaa tarkistaa ennen retkelle lähtöä, jotta se sisältäisi kaiken tarvittavan. Pidemmälle ja vaikeakulkuisemmalle reitille tarvitsee huomattavasti enemmän tarvikkeita kuin lyhyelle viikonloppuvaellukselle helpolla pitkospuisella reitillä.

Alueesta riippuen pitää myös miettiä esimerkiksi kyypakkauksen tarpeellisuutta. Hätätilanteita varten on oltava tarvittavat ensiapuvarusteet, kuten murtuneen raajan suojaamiseen puhallettava lasta tai esimerkiksi niskatuki. Sidetarpeita on oltava tarpeeksi, laastereita unohtamatta. Muutama rasvalappukin olisi hyvä laukun pohjalta löytyä. Ensiapukurssi on myös hyvä olla käytynä ainakin yhdellä reitkeilijöistä, jotta joku on valmiina ottamaan johtovastuun ja tietää oikeat elvytysohjeet. Lisää ensiapulaukuista ja vapaina olevista kursseista alueellisesti voit löytää osoitteesta http://www.punainenristi.fi/.

Vinkki: Ensiapupakkauksesta löytyvän lämpöpeitteen voi kylmällä säällä levittää teltan pohjalle/laavun lattialle retkipatjojen alle pitämään maasta huokuvan kylmyyden poissa luista ja ytimistä.

Vinkki: Älkää unohtako rakkolaastareita!

Ruoanlaittovälineet/aterimet

Metsässä pitää syödä muutakin kuin mustikoita. Ruoanlaittovälineet kannattaa valita mukanaan tuoman ruoan mukaan. Retkikeittimellä on helppo valmistaa monipuolista sapuskaa. Joskus pelkkä kattila ja kauha riittävät, kannattaa kuitenkin varmistaa, että alueella on tulipaikalla ritilä, jonka päälle kattilan voi turvallisesti asettaa. Aterimet kannattaa tuoda kertakäyttöisinä, tai vaihtoehtoisesti ostaa retkikeittimen tyylinen ruokailupakki, johon kuuluu kippo ja aterinsetti. Pahvilautaset on helppo hävittää nuotiossa ja muoviset kertakäyttövälineet on kevyt kuljettaa pois.

Ravinto

Makkaraa, loimulohta, pastaa, keittoja - vaihtoehtoja on monia. Metsässä voi syödä ihan normaalia ruokaa, vaikkakin valmistusaika veden keittämisineen on hieman pitempi kuin kotona hellalla kokatessa. Ruoka kannattaa kuljettaa pakkauksissa, jotka on joko mahdollista polttaa/kevyt kuljettaa pois metsästä. Luontoon ei saa jättää roskia. Pastaa, makkaraa ja esimerkiksi kalaa tai vihanneksia saa tiiviissa ja kevyissa pahvi/muovipakkauksissa, jotka pystyy yleensä myös polttamaan.

Hyötykäyttöiset esineet

Puukko on retkeilijän ehdoton ystävä. Sillä voi vuolla kiehiset, makkaratikut ja se auttaa myös ruoanlaitossa. Kalastajille se on verraton apu perkaamisessa.

Taskulamppu on hyvä olla mukana kesät ja talvet. Myös kesällä voi etelässä tulla yöllä pilvisellä säällä todella pimeää. Otsalamppu on kaikista kätevin malli, sillä se jättää molemmat kädet vapaaksi. Myös paristoja on hyvä varata mukaan 1-2 vaihtokertaa varten.

Kuivashampoo on jokaisen pitkätukkaisen retkeilijän paras ystävä pitemmillä patikkareissuilla jos kylmä luonnonvesi ei houkuttele kastelemaan päätä. Kuivashampoo ei myöskään saastuta arvokkaita vesiämme.

Kertakäyttösadetakki on kevyempi kuljettaa kuin oikea iso sadetakki. Kertakäyttöinen sadevaatetus on myös läpinäkyvää.

Sytytyspalat ovat helppoheikkien hommaa, mutta säästävät hermoja kun tulipaikalta ei ehkä löydy tuohipuita ja kaikki kalikat saattavat olla kosteita. Jos aika ja hermot eivät riitä miljoonien kiehisten vuolemiseen, on hyvä ainakin varuilta olla mukana muutama oljenkorsi.

Tulitikut kannattaa pakata vanhoihin valokuvarullien muovipakkauksiin jos niitä on sattunut säästämään. Myös minigrippussit ovat käteviä. Leikkaa tulitikkuaskista sytytysnauha pois ja pakkaa se tikkujen mukaan niin kaikki pysyvät kuivina ja nuotion sytyttäminen käy näppärästi.

Polttoaine kaikille retkikeitintä käyttäville.

Tiskiharjan voi tehdä vaikkapa katajanoksista, mutta se on myös helppo ja kevyt ottaa mukaan. Kunhan muistaa viedä käytetyn tiskiharjan mukanaan luonnosta poiskin. Myös astioille ja retkikeittimelle tarkoitettu kuivausrätti on hyvä olla mukana.

Vesipullo on ehdoton mukaanotettava varuste, riittävästä nesteytyksestä on pidettävä huolta, ettei tuuperru mättääseen.

Pieni reppu on jokaiselle pysyvän leirin tekevälle retkeilijälle hyvä varuste. Siihen voi päivän mittaan tehtäviä reissuja varten pakata juomista ja syömistä, sekä esimerkiksi rakkolaastareita ja sadetakin.

Vaatetus ja jalkineet

On tärkeää, että retkeilijällä on mukanaan tarpeeksi kuivia vaihtovaatteita. Kerrospukeutumisen kultainen sääntö on hyvä muistaa pakatessa ja ottaa mukaan vaatteita, joita saa puettua päällekäin. Hengittävyys ja varusteiden keveys on myös hyvä ottaa huomioon.

Jalkineita valitessa on mietittävä maaston vaativuutta ja säätä. Jos lähtee parin päivän reissulle pitkospuita pitkin kuivaan maastoon, ovat lenkkitossut ehkä paras vaihtoehto. Mutta vaativammalla vaellusreitillä on hyvä olla vettäpitävät vaelluskengät jaloissa. Kumpparit ovat monesti liukkaat juurien ja kivien päällä, eivätkä ne ole kovin mukavat jalassa, hiostavuutta unohtamatta.

Hygieniavälineet

Hammasharja ja -tahna, käsidesi ja puhdistuspyyhkeitä, joilla on helppo pessä esimerkiksi kainalot käyttämättä vettä. WC-/talouspaperia.

Suunnistusvälineet

Maastoa kuvaava kartta kannattaa aina olla laminoitu, sillä kastuessaan siitä ei ole paljoa hyötyä. Kuljettava reitti (jos suunniteltu etukäteen) on hyvä merkitä karttaan punaisella tussilla. Kannattaa jättää kotiin läheisille kopio, sen varalta, että matkalla sattuu jotain, silloin muutkin tietävät reittinne tarkalleen.

Kompassi on kartan verraton kaveri, kompassin lukeminen on helppo oppia ja mahdollisen eksymisen kannalta se on hyvä olla mukana.

GPS on hyvä apu suunnistajalle, sillä se yhdistää kompassin ja kartan toimintamenetelmät ja sitä on helppo käyttää. Pitää kuitenkin muistaa, että sähköiset apuvälineet voivat mennä epäkuntoon, eikä vaeltajan kannata täysin nojata pelkän kepsin varaan. Kartta ja kompassi kannattaa löytyä edelleen jostain rinkan pohjalta.

Kalastus ja marjastus

Kalastajan ja marjastajan on vielä omien varusteidensa lisäksi kannettava maastoon välineensä. Tämä on hyvä ottaa huomioon pakatessa. Kunnon kantovälineet vavoille ja uistimille/perhoille auttavat paljon. Ämpäreille kannattaa keksiä rinkkaan hyvät kiinnitystavat.

Rinkka

Toivottavasti kukaan ei harkitse lähtevänsä metsään matkalaukun kanssa. Rinkka on se ainoa oikea vaihtoehto, jolla tavaransa metsään ja sieltä pois kuljettaa. Rinkan pakkaamista kannattaa harjoitella ennen reissuun lähtemistä, jotta sen pakkaaminen onnistuisi metsässä ongelmitta kun kotiinlähtö häämöttää.

Helpot pakkausohjeet löydät osoitteesta: http://www.partioaitta.fi/Rinkan_pakkaaminen.


Tässäpä taisi tulla kaikki selviytymiseen vaadittavat. Hupiesineitä, kuten pelikortteja, en alkanut listaamaan, sillä metsässä jokainen vastaa viihtyvyydestään itse. Tulihan tästä tietysti melkoisen ohjeistettu lista, mutta hyvähän se on hieman kertoa kokemusperäisiä vinkkejä ja myöskin perustelut sille, miksi jokainen tavara on tarpeellinen.

Nyt tulee yhden yön reissu itselle, joten omasta rinkastani tulee melko kevyt, kerrankin näinkin päin.

Hauskaa retkeilyntäyteistä syksyä kaikille!

© Lapitar